Kell-e, szükség van-e arra, hogy végrendelkezzünk? A válasz: igen!!!

Miért fontos a végrendelet?  Mi a legfontosabb dolog a végrendelet kapcsán?

Ügyvédi irodánk tapasztalata alapján egyre több végrendelet születik, de korántsem annyi mint amennyinek születni kellene. A végrendelet kapcsán a 2 legfontosabb dolog, hogy érvényes legyen és fellelhető. Mindkettő esetében lényege a szakértői segítség (ügyvéd, közjegyző) felkeresése, igénybevétele. Azonban azt is jó ha tudjuk – esetleg szükséges lehet bármely oknál fogva ehhez a módozathoz fordulni -, hogy a saját kézzel írott és aláírt végrendelet tanúk nélkül is érvényes! Van néhány alapvető hiedelem ennek a jogintézménynek a kapcsán, amelyből most megpróbálunk egyet kettőt felvillantani.

Alapigazság: Ha van végrendeletünk attól még nem halunk meg, de akkor is meghalunk ha nincs végrendeletünk!

Nem mindig kellenek tanúk!

Egy most készült felmérés alapján a válaszadók többsége nem tudta, hogy csak abban az esetben kellenek tanúk a végrendeletre, ha az örökhagyó nem sajátkezűleg írjt. A saját maga által, kézzel írt végrendelethez nincs szükség tanúkra. A számítógéppel, írógéppel írt végrendelet nem lesz saját kezűleg írt végrendelet!

Létezik a Végrendeletek Országos Nyilvántartása! Az itt elhelyezett végrendeletek biztosan előkerülnek, hisz ebből a hagyatékot tárgyaló közjegyző minden esetben lekéri az adatokat. Fontos tehát, hogy az elkészített végrendelet kerüljön be ebbe a nyilvántartásba. Ez nem azt jelenti, hogy később (akár többször is) nem lehetne azt módosítani, visszavonni!

Az élettársak nem törvényes örökösei egymásnak!!! Az egyik – talán a legsúlyosabb -félreértés az élettársak öröklésével kapcsolatos. A magyarok több mint kétharmada nem tudja, hogy az élettársak nem törvényes örökösei egymásnak. A legtipikusabb „városi legendák”, tévhitek ezzel kapcsolatban, hogy egy közös gyermek, vagy a huzamosabb, öt-tíz-tizenöt éves együttélés után már jogosultak lesznek öröklésre. Valójában az élettársak csak abban az esetben örökölhetnek egymás után, ha egymás javára végrendelkeznek.

Amennyiben jogi kérdése van, vagy jogi segítségre van szüksége, konzultáljunk telefonon vagy online: Kapcsolatfelvétel

Kell-e, szükség van-e arra, hogy végrendelkezzünk? A válasz: igen!!!