Mi a fizetési meghagyásos eljárás?

Pénz fizetésére irányuló, lejárt követelés érvényesítése érdekében a jogosult a kötelezettel szemben fizetési meghagyásos eljárást indíthat, sőt, 3.000.000,- Ft összegű követelés alatt kötelező peres eljárás helyett, illetve azt megelőzően fmh eljárást indítania a kötelezettel szemben.

A pénzkövetelés összege kapcsán fontos, hogy 30.000.000,- Ft-ot meghaladó pénzkövetelés esetében viszont fmh nem indítható (a követelés érvényesítése ilyen esetekben – megelőző eljárás nélkül – bírósági útra tartozik).

Az fmh tehát egy közjegyző előtti, pénzkövetelés érvényesítésére irányuló, nemperes eljárás. Magát a fizetési meghagyást a közjegyző küldi meg a jogosult kérelmére a kötelezett részére. A kötelezett az fmh átvételétől számított 15 napon belül ellentmondással élhet, amennyiben vitatja a követelést. Ellentmondása esetén az eljárás perré alakul és bírósági úton folytatódik. Ebben az esetben a jogosultnak szükséges keresetet tartalmazó iratot benyújtani az illetékes bíróság részére, a perré alakulást megállapító közjegyzői végzés átvételétől számított 15 napon belül.

Amennyiben a kötelezett az fmh-val szemben nem él ellentmondással, úgy az jogerőssé és végrehajthatóvá válik, tehát ugyanaz a joghatása, mint egy bírósági ítéletnek.

A fentiekből látható, hogy az fmh egy relatív egyszerű és gyors eljárás a pénzkövetelések érvényesítésére, viszont felhívjuk Ügyfeleink figyelmét arra, hogy minden esetben egyedileg szükséges vizsgálni az alapul szolgáló jogviszony részleteit annak érdekében, hogy az fmh eljárás, illetve az abból esetlegesen alakuló peres eljárás eredményes lehessen.

Amennyiben munkajogi segítségre van szüksége, keresse több évtizedes tapasztalattal rendelkező irodánkat! kapcsolat

Mi a fizetési meghagyásos eljárás?