A házasságpárti ügyvéd

Bár a válások száma sem kevés, a statisztikák szerint az utóbbi évek során megnőtt a házasságkötések száma. Dr. Horváth Anikó ügyvéd szerint ez nem véletlen, hiszen a felek anyagi biztonsága nagyobb a házasságban, mint egy élettársi kapcsolatban.

Közös vagy külön kasszán?

Először egy személyes véleményre kíváncsi kérdés:
ha valaki házasságot köt, akkor közös kasszán vagy külön kezeljék a bevételeiket? Mi erről a házassági szerződéseket, vagyonjogi ügyeket jól ismerő szakember véleménye?

– El sem tudom képzelni, hogy külön kasszán éljek és minden hónap végén elszámoljunk, a tejfölt te vetted, a pöttyöslabdát pedig én. Közös kassza-párti vagyok, így is éljük házasságunkat. Van saját bankszámlánk, de a másiknak is hozzáférést engedtünk.

Konzultáció az eljövendő békességért

Vannak érzelmi és anyagi értékei is a házasságnak. Az ingatlanok, az autó, a nyaraló, értékpapírok, cégek...

– Amikor házasok leszünk, onnantól minden, amit szerzünk: közös. Tehát attól, hogy a férj nevére kerül az
ingatlan, ez ma is gyakori –, ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos lesz a feleség is, a fele őt illeti. Hiába veszünk 20-80 %-os arányban ingatlant, ha nincs mögötte házassági szerződés, 50-50% a házaspárok tulajdonrésze. Tehát ha otthon csak vasalok, vagy lógatom a lábam, a fele az enyém, ugyanúgy, mintha multinál dolgoznék álomfizetésért, a férjem pedig még csak tanulna. És közös lesz mindenünk, hacsak másképp nem rendelkezünk.

Vagyis külön szerződés szükséges, ha nem ezt szeretnénk.

– Házasságkötéskor egyébként fel sem merülnek az ilyen kérdések, mindenki megbízik a másikban, és hiszi, velük nem történik meg az, ami a többséggel szokott. Tapasztalatom szerint, sokkal jobb előre gondolkodni. Akik ezt megteszik, a házasságkötés időszakában eljönnek egy ügyvédi tanácsadásra, tisztább keretek között élnek, tudják, miről rendelkezik a jog, így kevesebb vitatéma is adódik közöttük. Ezért lehet az, hogy a nálam házassági szerződést kötő párok közül alig válnak el. Sokat segít már az is, ha pár tízezer forintért igénybe vesznek egy személyes ügyvédi tanácsadási órát, mely tisztán engedi látni az anyagi kérdéseket, amúgy is minden eset más. A házasság előtti szerzemények például nem válnak közössé, az azé, aki bevitte, örökölte. Csakhogy milyen nehéz ezt bizonyítani húsz év múlva, mikor a kis lakást már beletették egy közös házba?! Vagy: az egyikük ingatlanát a másik fizetéséből törlesztett hitelből újítják fel... Akinek a pénzéből felújították, legfeljebb kötelmi igényt jelenthet be, hacsak nem rendezik ezt előre, szerződésben.

Célzott rá, hogy a jognak ezen kérdéseiről rengeteg
tévinformáció kering...

– ... és sokszor az idegtépő első válás leckéjéből tanulják meg, mire kell figyelniük, ha újra esküdnének. Nem akkor kell ügyvéd, ha baj van, szoktam mondani, hanem azért, hogy ne legyen.

 
Ha (nem) kapok egy Ferrarit …

A cégek tovább bonyolítják a kérdést.

– Ha kapok egy Ferrarit a férjemtől, de az autó a cégének a nevén van, akkor ne csodálkozzak, ha váláskor az mégse lesz az enyém.

Másik tévhit: 5 év múlva mindegy, hogy házasságban vagy élettársi kapcsolatban élek.

– Városi legenda, de, sajnos, túl gyakran találkozom olyanokkal, akik elhitték. Élettársaknál be kell tudni bizonyítani, ki-milyen arányban járult hozzá a szerzett értékhez, nem automatikus, hogy feleződik a közös vagyon. Tehát itt már nem mindegy, hogy vasalgatok, vagy egy multinál dolgozom, és igazolnom kell, hogy az én vasalgatásom mennyit is ér forintban... Éppen ezért még egy személyesség a végére: házasságpárti vagyok, mert mind a nőnek, mind a férfinak ez tisztább viszonyokat teremt, nem csak érzelmi, de jog tekintetében is biztonságosabb.
https://www.ugyved.info.hu/kapcsolat

A házasságpárti ügyvéd