Felügyeleti illetéket! Mi is ez és kinek is kell megfizetni?

A kényszertörlési eljárással kapcsolatos, a kényszertörlési eljárásra és a felszámolási eljárásra vonatkozó és kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi LXX. törvény (Mód. tv.) néhány napja lépett hatályba. A módosítás részben azt teszi lehetővé, hogy az arra képes cégek még visszatérhessenek a rendes működéshez, ugyanakkor ha elindul a kényszertörlési eljárás felügyeleti illetéket kell majd fizetni, melynek kötelezettségét a kényszertörlési eljárás kezdő napján a cégjegyzékbe bejegyzett tagok és vezető tisztségviselő egyetemlegesen viselik. Abban az esetben, ha sor kerül az eljárás során a cég működésének a törvényes helyreállítására, jóval alacsonyabb illeték terheli csak a céget.

A Mód. tv.-nek ez a változtatása csak július 12-én lép hatályba azzal, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 157. § (2)–(6) bekezdésének hatálya alá tartozó cégek esetében az illeték kiszabására nem kerül sor akkor sem, ha a céggel szembeni kényszertörlési eljárás a Mód. tv. hatálybalépése napján vagy azt követően indul.

A jogalkotó ezzel is próbálja kihangsúlyozni a kényszertörlési eljárás szankciós jellegét, amit tapasztalatunk szerint az Ügyfelek csak a későbbiek folyamán tapasztaltak – pl. újabb cég alapításakor stb. – és meglepődtek, hogy ezt nekik korábban senki nem mondta. Sajnos a mai napig nagyon sok tévhit kering a kényszertörlési eljárásról, ezért is fontos, hogy az Ügyfelek megfelelően hiteles forrásból – pl. ebben a körben tevékenykedő ügyvédi irodáktól – tájékozódjanak a cégalapítás, cégmegszűntetés területén.

Amennyiben jogi kérdése van, vagy jogi segítségre van szüksége, konzultáljunk telefonon vagy online: Kapcsolatfelvétel

Felügyeleti illetéket! Mi is ez és kinek is kell megfizetni?