AVDH: elektronikus aláíráshitelesítés ingyen

Amellett, hogy az e-aktában elhelyezett dokumentumok továbbítása már bevett gyakorlat a budapesti ügyvédek körében, még sokan nem tudják, hogy hasonló funkciót az AVDH (azonosításra visszavezetett dokumentum hitelesítés) felületen keresztül is igénybe tudnak venni. Itt éri el az AVDH felületét: https://niszavdh.gov.hu/index
A hitelesíteni kívánt fájl kiválasztásához kattintson a “Fájl kiválasztása” mezőbe. Ekkor a felugró tallozóablakban a saját gépéről kiválaszthatja azt a fájl, amelyen a hitelesítést el szeretné végezni. A hitelesítés típusának kiválasztása előtt célszerű tájékozódni arról, hogy a szervezet, akinek a hitelesített dokumentumot benyújtja, melyik hitelesítési típust fogadja be. A Hiteles PDF típusú eljárással csak 20 megabyte méretkorlát alatti pdf típusú fájlokat lehet hitelesíteni. Az ennél nagyobb fájlméretű pdf dokumentumokat és minden más fájltípusú dokumentumot ASiC eljárással kell hitelesíteni, ahol a méretkorlát 200 megabyte.

A jelölőnégyzet kipipálásával el kell fogadni az Általános Szolgáltatási feltételeket, majd el kell küldeni a dokumentumot a rendszernek hitelesítésre. A küldés után a felhasználónak azonosítania kell magát ügyfélkapus felhasználóneve és jelszava megadásával. Sikeres azonosítás után az AVDH rendszer hitelesíti a dokumentumot, és az a felhasználó számára letölthető, továbbá email-ben is kérhető a dokumentum elérési url-je.

Forrás: Budapesti Ügyvédi Kamara – 509. szám

AVDH: elektronikus aláíráshitelesítés ingyen