Miért jobb a társasház, mint az osztatlan közös tulajdon?

Míg osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonostársakat a törvény szabályai alapján megilleti az elővásárlási jog, addig a társasházak esetében csak akkor érvényesül az elővásárlási jog, ha a társasházi alapító okirat kifejezetten így rendelkezik.

Mit is jelent az elővásárlási jog? Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlanunkat el akarjuk adni, a kapott vételi ajánlatot közölnünk kell az elővásárlásra jogosult személyekkel annak érdekében, hogy ők el tudják dönteni, a vételi ajánlat szerinti feltételekkel (vételáron, fizetési határidővel stb.) meg kívánják-e venni az adott ingatlant. Amennyiben az elővásárlásra jogosult személy úgy nyilatkozik, hogy él ezen jogával, akkor az adásvételi szerződés az eladó és az elővásárlásra jogosult személy között jön létre, tehát az eredeti vevőjelölt nem tudja a kiszemelt ingatlant megvásárolni.

Ha az adásvételi szerződést úgy kötjük meg, hogy az elővásárlásra jogosultat a vételi ajánlat megküldésével nem hívjuk fel a nyilatkozattételre, akkor az elővásárlásra jogosult 3 éven belül eredményesen támadhatja meg a megkötött adásvételi szerződést.

Az elővásárlási jog tehát plusz kötelezettséget ró az eladóra, ami társasházi lakás eladása esetén megspórolható.

A társasház azért is praktikusabb az osztatlan közös tulajdonnál, mert a társasház működésére, szervezetére részletesebb szabályok vonatkoznak, ami kevesebb vitára ad okot.

Társasház esetében az egyes lakások vagy egyéb ingatlanok önálló helyrajzi számot kapnak, így önálló ingatlannak minősülnek, míg a telek, az épület tartószerkezetei, közös célt szolgáló épületrészek a tulajdonostársak közös tulajdonában vannak. Ezekről valamennyi tulajdonostárs egyöntetűen vagy bizonyos többséggel rendelkezhet.

Osztatlan közös tulajdon esetében az egész ingatlan a tulajdonostársak közös tulajdonában áll, ebből az következik, hogy fő szabály szerint minden tulajdonostárs mindent használhat. Társasház hiányában jó megoldás lehet a tulajdonosok által megkötött kizárólagos használati szerződés, amely részletesen rögzíti azt, hogy mely tulajdonostárs melyik ingatlanrészt jogosult a többiek zavarása nélkül kizárólagosan használni és melyek azok az ingatlanrészek, amelyek közös használatban állnak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kizárólagos használati megállapodás nem szünteti meg az elővásárlási jogot.

Azért is kedvezőbb a társasház az osztatlan közös tulajdonnál, mert egyes közüzemi szolgáltatók (pl. gázszolgáltatás) több mérőórát csak társasház esetében szerelnek fel, míg egy többgenerációs vagy több lakásos, de osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan esetében csak egy mérőórát, amely a jelenlegi helyzetben – lévén az átlagfogyasztás mérőórához kötött – kifejezetten hátrányos.

Fontos tudni, hogy társasházat akár már régóta álló épületre is lehet alapítani, tehát az osztatlan közös tulajdon egyhangú támogatással átalakítható társasházzá!

Irodánk 25 éve foglalkozik társasházak alapításával, módosításával, melyhez földmérőt is tudunk ajánlani, így ezekben az ügyekben forduljanak hozzánk bizalommal! Kapcsolatfelvétel

Miért jobb a társasház, mint az osztatlan közös tulajdon?