Hitelmoratórium hosszabbítása!!! Figyelemfelhívás!

Mindazoknak akik igénybe vették és a továbbiakban is szeretnék annak lehetőségeit használni!

Decemberben mindenképpen le kellett adnia az igazolásait annak, aki jogosultként szeretné, ha már a januári törlesztőrészlete is a Moratórium2 hatálya alá tartozna – közölték a Bank360.hu pénzügyi szakportál elemzői.

A portál emlékeztet: az általános hitelmoratórium december végével megszűnik, a Moratórium2-ben pedig csak kiemelt társadalmi csoportok hitelei kerülhetnek. Ezen csoportok közé tartoznak a ●      legalább egy gyermeket nevelők,
●      a nyugdíjasok,
●      a munkanélküliek és
●      a közfoglalkoztatottak.

Bár a rendelet azt írja, hogy számukra a moratórium folytatása automatikus lesz, mostanra kiderült: a jogosult ügyfeleknek mihamarabb el kell juttatni a szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat a bankokhoz.

A pénzintézetnek egy nyilatkozatra van szüksége, melyben az adós egyértelműen jelzi, hogy szeretne élni a hitelmoratóriummal, illetve egy jogosultságot igazoló dokumentumra, amivel igazolja, hogy a jogszabály szerint meghatározott védett társadalmi csoporthoz tartozik.

A szükséges nyilatkozatot – arról, hogy a Moratórium2 alatt szüneteltetni szeretnénk hiteleink törlesztését – az ügyfelek több csatornán is eljuttathatják a bankokhoz, és jellemzően ezeken keresztül a védett társadalmi csoporthoz tartozásról szóló igazolás is benyújtható.

Fontos!!! Telebankon keresztül legfeljebb szándéknyilatkozatot tehetünk, az igazolásokat más csatornán kell eljuttatni a pénzintézetekhez.

A bankok legtöbbje már közölte a pontos információkat a weboldalaikon, és van olyan pénzintézet is, mely már az érintett ügyfelek értesítését is megkezdte levélben és egyéb digitális csatornán.

Hitelmoratórium hosszabbítása!!! Figyelemfelhívás!