Munkáltatói tájékoztatási kötelezettség

  1. január 1-jétől változtak a próbaidő szabályai, ne mulassza el a munkaszerződéseket a megváltozott jogi környezethez igazítani!

A munkaszerződésben a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb 3 hónapig terjedő próbaidő köthető ki. Ennél rövidebb próbaidő kikötése esetén a próbaidő legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható, a próbaidő tartama a meghosszabbítása esetén sem haladhatja meg a 3 hónapot.

Korábban a határozott idejű munkaszerződések esetében is maximum 3 hónap próbaidőt lehetett kikötni. 2023. január 1-jétől azonban a maximum 12 hónapra létesített munkaviszony esetén a próbaidő tartamát arányosan kell megállapítani, az arányosnál hosszabb próbaidő kikötése érvénytelen lesz. Tehát pl. 6 hónapos határozott idejű munkaszerződés esetén 1,5 hónap próbaidő köthető ki jogszerűen.

A határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő 6 hónapon belül azonos vagy hasonló munkakörben történő ismételt munkaviszony létesítése esetén próbaidő már nem köthető ki.

Amennyiben munkajogi segítségre van szüksége, keresse több évtizedes tapasztalattal rendelkező irodánkat! https://www.ugyved.info.hu/kapcsolat

Munkáltatói tájékoztatási kötelezettség